© Wijkraad Burgwal

DUIDELIJKE TAAL BOKAAL VAN DE GEMEENTE HAARLEM

Wie wint de Duidelijke Taal-bokaal 2023?

Stroperige communicatie? Onbegrijpelijke afkortingen? Ouderwets taalgebruik? Gemeenten gebruiken in hun communicatie-uitingen met de inwoners vaak onduidelijke taal. Om te laten zien dat we ons als gemeente bewust zijn van het feit dat niet helder communiceren leidt tot onbegrip en afstand, is de wedstrijd Duidelijke Taal georganiseerd. Het initiatief voor de wedstrijd komt vanuit Erica Bastiaans, raadslid voor de PvdA. De datum voor de wedstrijd is 21 juni om 19.00 en de locatie is de Bibliotheek Haarlem centrum.

Teksten met zinnen die je drie keer moet lezen om te begrijpen wat er nu echt staat. Dat kan veel beter en veel duidelijker. In Nederland is ongeveer 12 % van de burgers laaggeletterd. Dat wil zeggen dat deze mensen moeite hebben met lezen en/of schrijven. In de regio Zuid- Kennemerland is het percentage laaggeletterden 8%. Laaggeletterdheid kan meedoen in de samenleving behoorlijk in de weg zitten. In Haarlem en Zandvoort willen we dat iedereen kan meedoen.

Met de wedstrijd Duidelijke Taal dagen we inwoners, ambtenaren en raadsleden uit Haarlem en Zandvoort uit om kritisch te kijken naar eigen taalgebruik. Elke omgeving heeft haar eigen jargon, maar de uitdaging is te zoeken naar andere woorden, kortere zinnen en eenvoudige formuleringen.

Voor de wedstrijd Duidelijke Taal kunnen teams van inwoners, ambtenaren of raadsleden zich inschrijven via duidelijketaal2023@haarlem.nl. Er zijn nog plekken beschikbaar. Meld je aan voor woensdag 14 juni.

Wanneer: op 21 juni om 19.00 uur Waar: Bibliotheek Haarlem Centrum

Voor meer informatie kijk op: www.haarlem.nl