© wijkplatformburgwal

NUL-EMISSIEZONE OOK IN DE BURGWAL VANAF 2025

Vanaf 1 januari 2025 verandert de huidige milieuzone in een nul-emissiezone voor bestel- en vrachtauto’s. Dat betekent dat bestel- en vrachtauto’s in deze zone uitstootvrij moeten zijn waardoor er geen schadelijke stoffen meer de lucht in komen. Het college heeft daarover een ontwerpbesluit genomen.

Haarlem wil nu en in de toekomst een fijne stad zijn om te wonen, te werken en te leven. Veel gemeenten voeren daarom per 1 januari 2025 een nul-emissie zone in, zo ook Haarlem. Dit is onderdeel van landelijke afspraken. Alleen bestel- en vrachtauto’s op elektriciteit of waterstof mogen straks de zone nog in. Op de kaart van de grenzen van de nul-emissiezone (link is extern) kunt u de zone zien. Met de invoering van deze zone zorgt de gemeente voor een gezondere leefomgeving voor inwoners door minder schadelijke stoffen in de lucht en minder verkeerslawaai. Ook is er minder CO2-uitstoot, wat beter is voor het klimaat.

Wat betekent dit voor u

Hebt u een bestel- of vrachtwagen en bent u benieuwd welke regels of ontheffingen er voor u gelden? Dit kunt u checken op de website Op weg naar ZES (link is extern) Er gelden landelijke overgangsregelingen voor kortgeleden gekochte vracht- en bestelwagens. Van 1 januari tot en met 30 april 2025 geldt er een gewenningsperiode: dat betekent dat overtreders dan alleen een waarschuwing krijgen en nog geen boete.

Meedenken

Het college van burgemeester en wethouders heeft het ‘Ontwerpbesluit invoeren nul-emissiezone voor vrachtwagens’ vrijgegeven voor inspraak. We horen graag wat u vindt van de plannen voor de nul-emissiezone. U kun tot en met 20 november 2023 reageren op de webpagina Reageer op de plannen.